czwartek, 8 czerwca 2017

"Chłopak z innej bajki" Kasie West

5 komentarzy:


Dwie bajki, jedno zakończenie.


Dowiedziawszy się, że kolejna książka Kasie West zostanie wydana w Polsce nie czekałam na zaskoczenie. Po przeczytaniu poprzednich książek autorki, wiedziałam, że ta da radę i mogę jej w pełni zaufać. „Chłopak z innej bajki” to pełna sarkazmu i pozytywnej energii książka, z którą spędza się miło czas.

wtorek, 23 maja 2017

"Prokurator" Paulina Świst

2 komentarze:
PRZEDPREMIEROWO


Jest adwokat, jest i prokurator.


Debiuty to wielka niewiadoma. Trzymając w dłoniach świeżutki debiut często zastanawiamy się, co przed nami. Nad debiutem Pauliny Świst nie trzeba się zastanawiać. Można brać go w ciemno. Ma wszystko to, co powinna mieć dobra książka – ciekawą, intrygującą i wciągającą fabułę, akcje zapierające dech w piersi, interesujących i charyzmatycznych bohaterów, zagadkę i wielką tajemnicę. „Prokurator” to książka pełna niespodzianek, która zaskakuje na każdej stronie.

poniedziałek, 22 maja 2017

"Dziewczynka-Stonka i krwawe gody" Marta Borkowska

2 komentarze:


Przedślubna (krwawa) gorączka.


„Dziewczynka-Stonka i krwawe gody” to druga część przygód nietypowej dziewczynki, która jest niezwykle inteligentna i spostrzegawcza. Marta Borkowska po raz kolejny miło mnie zaskoczyła i sprawiła, że przez jeden wieczór mogłam zatopić się w naprawdę bardzo interesującej lekturze. Bo to książka dosłownie na jeden wieczór, przez co myślę, że zyska sympatię u osób, które z książką są nieco na bakier.

wtorek, 16 maja 2017

"Konkurs na żonę" Beata Majewska

Brak komentarzy:


Projekt „Żona” czas zacząć!


Beata Majewska, znana również jako Augusta Docher, to pisarka, która pnie się na szczeblach polskiego rynku literatury coraz wyżej. Nie ogranicza się do jednego gatunku literackiego. Tworzy i fantastykę, i romanse, i obyczajówki, nie wspominając o erotyku. Jej najnowsza powieść – „Konkurs na żonę” to lekka lektura, która podbija serca polskich czytelników. Historia jest wręcz idealna na komedię romantyczną.

niedziela, 7 maja 2017

"Ziemia kłamstw" Anne B. Ragde

Brak komentarzy:
PRZEDPREMIEROWO


Rodzina Neshov.


Gdy dowiedziałam się o książce „Ziemia kłamstw” stwierdziłam, że muszę ją przeczytać, muszę ją mieć, muszę poznać tę rodzinę i wszystkie tajemnice jakie skrywa. Moja ciekawość czytelnicza nie pozwoliła mi przejść obojętnie obok tej książki. To połączenie tajemnicy z dramatem rodzinnym oraz z poszukiwaniem własnych korzeni jakie możemy odnaleźć w tej książce jest naprawdę bardzo dobre. Do tego dochodzi klimat skandynawski, który razem ze stylem Anne B. Ragde tworzy rewelacyjny duet.

środa, 3 maja 2017

"Nie wszystko zostało zapomniane" Wendy Walker

5 komentarzy:


Szokująca psychoterapia.


Czasami jedno wydarzenie zmienia nasze życie na zawsze. Nie jesteśmy pewni czy poradzimy sobie z traumą związaną z tak bolesnymi i szokującymi przeżyciami. Czy zatem lepiej jest nie pamiętać traumatycznych wydarzeń, czy może lepiej jest mieć je zapisane w pamięci? Na to pytanie znajdziemy odpowiedź w książce Wendy Walker „Nie wszystko zostało zapomniane”. To bardzo dobra książka, która zaskakuje prawie na każdej stronie. Choć pomysł na fabułę nie jest zaliczany do oryginalnych, to narracja, bohaterowie i klimat jaki oddaje książka to już prawdziwa wyjątkowość.

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

"Dzikie serca" Suzanne Young

4 komentarze:
PRZEDPREMIEROWO


Prawdziwe życie.


Suzanne Young miałam okazję poznać dzięki serii Program. Te książki zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie, dlatego bez wahania sięgnęłam po kolejną książkę tej autorki. „Dzikie serca” to coś innego niż dystopijna seria. Przy tej książce może nam pęknąć serce. Jest wzruszająca, jest prawdziwa. Dla mnie jest idealna.

sobota, 15 kwietnia 2017

"Wymyśliłam cię" Francesca Zappia

5 komentarzy:


Inna rzeczywistość.


Książki, które poruszają tematy chorób są specyficznymi czytadłami. Opinie czytelników na ich temat są podzielone. Jedni uważają, że to dobre książki, przy których spędza się miło czas, a jednocześnie można dowiedzieć się wiele na ciężkie tematy. Inni uważają, że to przygnębiające pozycje, które nie relaksują, a wręcz wywołują współczucie i nostalgię. Książka Franceski Zappia „Wymyśliłam cię” jest nieco inna. Fakt – porusza trudny temat choroby, jednak czyta się ją lekko i przyjemnie. Książka jest odpowiednia również dla młodzieży.

niedziela, 2 kwietnia 2017

"Fatalna lista" Siobhan Vivian

9 komentarzy:


Lista, która zmienia życia.


Czasami zachowanie nastolatków potrafi być okrutne. Siobhan Vivian przedstawia w swojej książce „Fatalna lista” właśnie taką jedną okrutność. Posłużyła się tutaj listą, która zmieniła życie kilku dziewczyn. Choć są to różne dziewczyny, to właśnie połączyła je ta fatalna lista. Zapewne w niejednej szkole są podobne tradycje, a dzięki tej książce niektórzy zrozumieją, jak bardzo takimi pomysłami mogą skrzywdzić innych.

środa, 15 marca 2017

"Nigdy nie jesteś sama" Renata Adwent

7 komentarzy:
PREMIERA już dzisiaj!


Siostrzana więź.


Życie rodzinne nie zawsze jest łatwe. Nie zawsze lubimy się z rodzeństwem i nie zawsze zgadzamy się z rodzicami. Czasami bywa ciężko, ale jednak jest to zawsze najbliższa rodzina i staramy się ją traktować z szacunkiem. Renata Adwent w swojej najnowszej powieści „Nigdy nie jesteś sama” pokazała, jak ważne są więzi rodzinne. Choć czasami skomplikowane, to jednak zawsze to rodzina łączy i scala, lecz nie zawsze trzeba być przy niej. Czasami potrzeba ucieczki od najbliższych i nie oznacza to porzucenia, lecz pewnego rodzaju wolność.

niedziela, 5 marca 2017

"Intuicja" Amy A. Bartol

6 komentarzy:
PRZEDPREMIEROWO


Anielska magia trwa…


Choć „Intuicja” to dopiero druga część serii Przeczucia, to jedno jest pewne – w tych książkach nie brakuje zawrotności. Autorka tworzy tak niespodziewane zwroty akcji, że czasami musimy na moment przystopować z czytaniem. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć następnego kroku bohaterów, a z doświadczenia wiemy, że w tej książce nic nie jest pewne. Tajemniczość idzie w parze z grozą, a to połączenie sprawia, że czasami ciężko się oddycha, bo nie wiemy, co czeka nas na następnej stronie.

poniedziałek, 27 lutego 2017

"Pod presją" Michelle Falkoff

4 komentarze:


Perfekcyjna Kara.


Życie pod ciągłą presją nie jest łatwe. Przekonanie, że trzeba być najlepszym, na pierwszym miejscu, perfekcyjnym… Nie wyobrażam sobie takiego życia, uczucia i stresu, które temu wszystkiemu towarzyszy. A jednak są ludzie, którzy żyją pod ciągłą presja. Michelle Falkoff opisuje ten problem w swojej książce „Pod presją”. Prócz problemu związanego z bycia perfekcyjnym, autorka porusza temat narkotyków. Problemy przedstawione w książce nie są łatwe, ale wart na pewno przeczytania.

piątek, 17 lutego 2017

"Gra o życie" James Dashner

Brak komentarzy:


Antydoktryna Śmiertelności


Doktryna Śmiertelności to trylogia stworzona przez Jamesa Dashnera, którego większość czytelników zna za sprawą serii „Więzień Labiryntu”. „Gra o życie” to trzecia, i ostatnia, część trylogii. To tutaj kończy się nasza przygoda z VirtNetem. Tutaj poznamy odpowiedzi na wszystkie nurtujące nas pytania i to tutaj dowiemy się, kto tak naprawdę jest przyjacielem, a kto wrogiem Michaela.

niedziela, 12 lutego 2017

"Barwy Miłośći. Zatracenie" Kathryn Taylor

2 komentarze:
PRZEDPREMIEROWO


Włoskie zatracenie.


Kathryn Taylor udowodniła już, że miłość niejedną ma barwę. Zależnie od naszych uczuć, naszego stanu możemy doszukiwać się całej feerii barw. Miłość również prowadzi do zatracenia. Całkowite zatracenie się w uczuciach, emocjach i doznaniach jakie nam daje miłość sprawia, że zapominamy się na chwilę, która może stać się nieco dłuższa niż jedna noc. „Barwy Miłości. Zatracenie” to kolejna książka Kathryn Taylor, która jest przesycona masą uczuć, emocji i tajemnicy. A to wszystko w połączeniu z nutką erotyzmu daje mieszankę, przez którą czytelnik dosłownie traci głowę.

sobota, 4 lutego 2017

"Serce z popiołu" Kathrin Lange

3 komentarze:


Ze szkła, w kawałkach, z popiołu.


Wszystko, co dobre musi się kiedyś skończyć. I tak też musiało się stać z trylogią Serca. Kathrin Lange stworzyła trzy znakomite książki, które trzymają w napięciu, wywołują najprzeróżniejsze emocje i nie dają o sobie zapomnieć. Każda z tych książek jest wyjątkowa, jedna lepsza od drugiej. „Serce z popiołu” kończy trylogię – poznajemy zakończenie historii Juli i Davida. Jesteście ciekawi, czy klątwa Madeleine istnieje?

poniedziałek, 30 stycznia 2017

"Magiczne Drzewo. Świat Ogromnych" Andrzej Maleszka

2 komentarze:
Recenzja napisana wspólnie z Dziecięco-Młodzieżowym Dyskusyjnym Klubem Książki przy Zespole Przedszkolno-Szkolnym w Kluczewsku.


Zaczarowane puzzle.


Świat fantasy. Świat nieograniczonej wyobraźni. Świat pełen przygód. Świat bez granic. Tak najlepiej można opisać historie stworzone przez Andrzeja Maleszkę. Jego książki z serii „Magiczne Drzewo” są bardzo popularne wśród młodzieży, tej młodszej i tej nieco starszej. Pełne przygody, humoru i zabawy historie młodych bohaterów to prawdziwa rozrywka dla niejednego czytelnika. „Świat Ogromnych” to kolejna książka, w której przeżyjemy magiczną przygodę.

niedziela, 22 stycznia 2017

"Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść" Jakub Milszewski & Kamil Sadkowski

2 komentarze:


GASTROBANDA – i tyle w temacie.


Idąc do restauracji na kolację, czy do klubu na drinka nie zdajemy sobie sprawy, co dzieje się za tzw. kulisami, czy jak kto woli „na zapleczu”. „Gastrobanda” odkrywa przed nami tę wiedzę i choć chciałoby się tego uniknąć, żyć dalej w nieświadomości, to jestem pewna, że po przeczytaniu tej książki inaczej zaczniemy patrzeć na świat gastronomii. Jakub Milszewski i Kamil Sadkowski wspólnymi siłami stworzyli książkę, która otwiera oczy i momentami sprawia, że nie chcą się one zamknąć, stając się wielkości pięciozłotówki z wrażenia, przerażenia, szoku.

poniedziałek, 16 stycznia 2017

"P.S. I Like You" Kasie West

5 komentarzy:


Nie oceniaj po pozorach.


Czasem w życiu potrzeba nam odskoczni od codziennych obowiązków, zmartwień i problemów. Potrzeba nam chwili relaksu, a taki zapewnia książka. Prawdziwe odprężenie zapewnia dobra, lekka i pogodna lektura, która sprawi, że choć na moment oderwiemy się od codziennych trosk. „P.S. I Like You” to taka właśnie lektura – na niepogodę, na zmartwienia, na polepszenie humoru. Ci co znają twórczość Kasie West wiedzą, że ta autorka ma doskonałe wyczucie stylu i pióra. Jej historie są lekkie, przyjemne i pełne ważnych wartości. „P.S. I Like You” to kolejna odsłona niesamowitego talentu pisarskiego tej autorki.

sobota, 7 stycznia 2017

"Sama się prosiła" Louise O'Neill

2 komentarze:
PRZEDPREMIEROWO


Mocna i poruszająca historia.


Wielu autorów pisze proste i błahe historie, które maja jedną wadę – szybko się o nich zapomina. Historia opisana przez Louise O’Neill to zupełnie coś innego. Bookseller określił tę książkę jako „mocna, odważna… i brutalna” i ja się w pełni z tym zgadzam. Te trzy przymiotniki idealnie opisują tę książkę. „Sama się prosiła” to lektura dla odważnych czytelników, dla takich, którzy nie boją się stawić czoła szokującej prawdzie i dla takich, którzy nie boją się zapamiętać tej przerażającej historii. Bo jedno jest pewne – ta książka pozostanie w waszych myślach na długo.

wtorek, 3 stycznia 2017

"W sercu światła" Amie Kaufman & Meagan Spooner

1 komentarz:
PRZEDPREMIEROWO


Moc zaufania.


Amie Kaufman i Meagan Spooner wspólnymi siłami stworzyły trylogię Starbound. Dzięki ich pomysłowi, pracy i sercu jakie włożyły w te książki, my czytelnicy mamy okazję kroczyć wśród gwiazd. Mimo że dla nas jest to wyłącznie świat fantasy, to autorki dołożymy coś jeszcze... Szepty. Istoty, które żyją wśród bohaterów, zamknięte, uwięzione. „W sercu światła” to ostatnia część tej niesamowitej serii. I choć serce się kraje, że to już koniec naszej gwiezdnej przygody, to jedno jest pewne - Starbound to trylogia typu „im dalej tym lepiej”. „W sercu światła” staje na najwyższym szczeblu podium.